ŞEHRİMİZ

Akşehir Türbeler ve Camiiler

Akşehir, Konya ilinin önemli ilçelerinden biridir. Tarihi ve kültürel zenginliği ile öne çıkan Akşehir, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma birçok cami ve türbeye ev sahipliği yapmaktadır.

Akşehir Camileri

Akşehir Türbeleri

Hasan Paşa İmaret Camii

Akşehir’deki en önemli camilerden biri olan Hasan Paşa İmaret Camii, 1510-1511 yılları arasında Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kesme taşlardan inşa edilen cami, tek kubbeli bir yapıdır. Cami içerisindeki mihrap ve minber de kesme taştan yapılmıştır.

İplikçi Cami

  1. yüzyılda inşa edilen İplikçi Camii, Akşehir’in en eski camilerinden biridir. Kesme taşlardan inşa edilen cami, tek kubbeli bir yapıdır. Cami içerisindeki mihrap ve minber de kesme taştan yapılmıştır.

Ulu Cami

  1. yüzyılda inşa edilen Ulu Cami, Akşehir’in en büyük camilerinden biridir. Kesme taşlardan inşa edilen cami, kare planlı bir yapıdır. Cami içerisindeki mihrap ve minber de kesme taştan yapılmıştır.

Hafızhatıp Ali Cami

  1. yüzyılda inşa edilen Hafızhatıp Ali Camii, Akşehir’in önemli tarihi yapılarından biridir. Kesme taşlardan inşa edilen cami, kare planlı bir yapıdır. Cami içerisindeki mihrap ve minber de kesme taştan yapılmıştır.

Tahtakale Cami

  1. yüzyılda inşa edilen Tahtakale Camii, Akşehir’in önemli tarihi yapılarından biridir. Kesme taşlardan inşa edilen cami, kare planlı bir yapıdır. Cami içerisindeki mihrap ve minber de kesme taştan yapılmıştır.

Akşehir Türbeleri

Akşehir, birçok önemli şahsiyetin türbesine de ev sahipliği yapmaktadır. Bu türbelerden bazıları şunlardır:

Nasreddin Hoca Türbesi: 

Akşehir’in en önemli tarihi yapılarından biri olan Nasreddin Hoca Türbesi, 1282 yılında inşa edilmiştir.

Seyyid Mahmud Hayrani Türbesi: 

Akşehir’in önemli tasavvuf önderlerinden biri olan Seyyid Mahmud Hayrani’nin türbesi, 13. yüzyılda inşa edilmiştir.

Şeyh Hacı İbrahim Veli Türbesi: 

Akşehir’in önemli tasavvuf önderlerinden biri olan Şeyh Hacı İbrahim Veli’nin türbesi, 13. yüzyılda inşa edilmiştir.

Nimetullah Nahcivani Türbesi: 

Akşehir’in önemli tasavvuf önderlerinden biri olan Nimetullah Nahcivani’nin türbesi, 13. yüzyılda inşa edilmiştir.

Seyyid Yunus Türbesi: 

Akşehir’in önemli tasavvuf önderlerinden biri olan Seyyid Yunus’un türbesi, 13. yüzyılda inşa edilmiştir.

Şeyh Eyyüb (Yağlı Dede) Türbesi

Kızılca Mahallesi’nde, okul sokağında küçük bir bahçenin ortasındadır. Türbenin ahşap sandukası çamurla ve yağla sıvalı olduğu için halk arasında Yağlı Dede Türbesi ismi ile bilinir. Türbe etrafında eski mezarlıktan kalma, mezar taşları vardır. Kare planlı yapıyı üzerini dıştan çinko levhalarla kaplı piramidal bir külah örtmektedir. Türbenin yapısında bol miktarda devşirme malzeme ve moloz taşlar kullanılmıştır. Giriş kuzey cephesindedir. Girişi üstü ahşap hatılla örtülmüştür. İki yanda birer devşirme malzeme vardır. Diğer üç cephesinde birer mazgal pencere vardır.

Mustafa Türabi Türbesi

Altunkalem Mahallesi’ndedir. Sahip Ata Medresesi’nin külliyesi içindedir. Akşehir’in XVI. asırda yetiştirdiği ünlü bilimadamlarından Mustafa Türabi’nin türbesidir. Halk arasında Kazan Dede Türbesi, Kayıhan Baba Türbesi, Turhan Baba Türbesi, Türaban Baba Türbeleri ismi ile bilinir. 2007 yılında restore edilmiştir.

İğdeli Dede (Tarihi Mezarlık)

Akşehir Çay mahallesi, Boğaz Sokağı’nda, Akşehir çayına paralel yolun kenarında genişçe bir alandadır. Etrafına moloz taş duvar örülmüş ve üzeri dikenli tel ile çevrilmiştir. Mezarlığın içinde 12 tane büyüklü, küçüklü mezar bulunmaktadır. Bu mezarların dışında yolun kenarında etrafı çevrili bir mezar bulunmaktadır. Bu mezara İğdeli Dede Mezarı, bu mezarlığa da İğdeli Dede mezarlığı denmektedir. Mezar kaidesinin üzerinde, esas mezara ait olması ihtimali olan sandukanın yarısı kırılmıştır. Kitabesine göre Hacı Nurettin oğlu Mehmet’e aittir.

Çoban Dede (Tarihi Mezarlık)

Kozağaç Mahallesi girişinde ismi bilinmeyen, halk arasında Çoban Dede ismi ile anılan bir mezarlıktır. Rivayete göre Maruf Köyü’nde metfun Hacı İbrahim Sultan’ın çobanı’na aittir. Bugün Hacı İbrahim Sultan’ı ziyaret gelenler önce Çoban Dede’yi ziyaret ederler. Selçuk Dönemi mezar taşlarının çok bulunduğu mezarlıkta yazısı olmayan bir mezar taşının Nasreddin Hoca’nın hanımının mezarı olduğuna inanılır.

Akşehir’deki cami ve türbeler, ilçenin tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtmaktadır. Bu tarihi yapılar, Akşehir’i ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasındadır.

    Leave feedback about this

    • Quality
    • Price
    • Service

    PROS

    +
    Add Field

    CONS

    +
    Add Field
    Choose Image
    Choose Video